2019

Προκήρυξη μαθητικού Εικαστικού Διαγωνισμού
για την αφίσα του 9ου Μαθητικού Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας
Το πανελλήνιο Μαθητικό Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας (www.digifest.info) δίνει κάθε χρόνο τη δυνατότητα στους μαθητές να δημιουργήσουν και να παρουσιάσουν στο κοινό τα ψηφιακά έργα που αναπτύσσουν στο Σχολείο τους. Το Φεστιβάλ τελεί υπό την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και πέρυσι πραγματοποιήθηκε ταυτόχρονα σε 13 πόλεις της Ελλάδας με τη συμμετοχή άνω των 7.000 μαθητών, την υποστήριξη 716 εκπαιδευτικών από 338 σχολεία και παρουσιάστηκαν 522 ψηφιακά έργα. Την Οργανωτική Επιτροπή του Φεστιβάλ αποτελούν Συντονιστές Εκπαιδευτικού Έργου και εκπαιδευτικοί Πληροφορικής.
Ένας από τους βασικότερους στόχους του Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας είναι η ενεργή συμμετοχή των μαθητών, με εργαλεία τη δημιουργικότητα και τη φαντασία τους. Για τον σκοπό αυτόν, η Οργανωτική Επιτροπή προκηρύσσει πανελλήνιο Εικαστικό Διαγωνισμό για τον σχεδιασμό του δημιουργικού της αφίσας του 9ου Φεστιβάλ από τους μαθητές.
Ημέρες
:
Ώρες
:
Λεπτά
:
Δευτερόλεπτα
έως τη λήξη των συμμετοχών (7 Δεκεμβρίου 18)
Ο εικαστικός διαγωνισμός

Οι μαθητές καλούνται να δημιουργήσουν ένα εικαστικό σχέδιο (που μπορεί να υλοποιηθεί ψηφιακά με υπολογιστή ή με το χέρι) και θα εμπεριέχει τη φιλοσοφία της συμμετοχικής ψηφιακής δημιουργίας στην εκπαίδευση, όπως αυτή εκφράζεται από το Φεστιβάλ.

Θέμα του διαγωνισμού: Η επιλογή της εικαστικής ιδέας είναι ελεύθερη για τους μαθητές, όμως θα πρέπει να νοηματοδοτεί το μήνυμα και τις αξίες που διαχέει ως δράση το Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας στην εκπαιδευτική κοινότητα.

Προθεσμία υποβολής συμμετοχών: 7η Δεκεμβρίου 2018 (Μελετήστε προσεκτικά τους Όρους Συμμετοχής στον διαγωνισμό, όπως αναγράφονται παρακάτω)

Όλα τα αποστελλόμενα έργα των μαθητών θα τεθούν ανώνυμα στην κρίση της Οργανωτικής Επιτροπής του Φεστιβάλ και θα αναδειχθούν με ψηφοφορία τα 5 καλύτερα έργα, εκ των οποίων το 1ο σε βαθμολογία θα αποτελέσει το δημιουργικό θέμα στην επίσημη πανελλήνια Αφίσα του 9ου Μαθητικού Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας. Σε όλους τους μαθητές και εκπαιδευτικούς των 5 διακριθέντων έργων θα απονεμηθούν Τιμητικά Διπλώματα.

Όροι Συμμετοχής στον διαγωνισμό

 • Οι μαθητές καλούνται να δημιουργήσουν μόνο το κεντρικό δημιουργικό γραφικό της αφίσας, και όχι ολόκληρη την αφίσα. Ο σχεδιασμός της τελικής αφίσας (με λογότυπα, αρωγούς κ.λπ. στοιχεία) θα υλοποιηθεί από την Οργανωτική Επιτροπή του Φεστιβάλ.
 • Δικαίωμα συμμετοχής στον διαγωνισμό έχουν όλοι οι μαθητές Α/θμιας και Β/θμιας εκπαίδευσης από όλη την Ελλάδα, ανεξάρτητα αν το Σχολείο τους συμμετέχει ή όχι στο 9ο Μαθητικό Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας.
 • Επιτρέπονται έως 2 διαφορετικές συμμετοχές στον διαγωνισμό από κάθε Σχολείο.
 • Σε κάθε υποβολή επιτρέπεται η συμμετοχή έως 5 μαθητών και έως 2 εκπαιδευτικών ανεξαρτήτως ειδικότητας.
 • Το εικαστικό δημιουργικό θα πρέπει να έχει περίπου τετράγωνη μορφή, ώστε να μπορεί να προσαρμοστεί στην ορθογώνια αφίσα του Φεστιβάλ, μαζί με τα υπόλοιπα στοιχεία (λογότυπα, ημερομηνίες, αρωγοί κλπ). Δεν είναι απαραίτητο να είναι το δημιουργικό τετράγωνο, αλλά να μπορεί να χωρέσει σε τετράγωνη επιφάνεια στην αφίσα.
 • Το ψηφιακό αρχείο εικόνας του εικαστικού έργου μπορεί να υποβληθεί σε οποιονδήποτε μορφότυπο: jpg, gif, png, tiff κλπ, με ελάχιστη διάσταση εικόνας: 1500 x 1500 pixels και ανάλυση 300 dpi.
 • Η υποβολή των συμμετοχών θα γίνεται αποκλειστικά και μόνο μέσω της διαδικτυακής φόρμας με προθεσμία την 7η Δεκεμβρίου 2018. Οποιοσδήποτε άλλος τρόπος αποστολής της συμμετοχής, δεν θα γίνεται δεκτός.
 • Κάθε συμμετοχή θα πρέπει να είναι πρωτότυπο εικαστικό έργων των ιδίων των διαγωνιζόμενων μαθητών και δεν θα πρέπει να έχει δημοσιευθεί στο διαδίκτυο ή οπουδήποτε αλλού. Ο υπεύθυνος εκπαιδευτικός φέρει την ευθύνη σχετικά με την πατρότητα και την πρωτοτυπία του έργου των μαθητών.
 • Για οποιαδήποτε διευκρίνιση ή ερώτηση σχετικά με τον διαγωνισμό, μπορείτε να απευθύνεστε στο email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
 • Από το σύνολο των εικαστικών που θα υποβληθούν στον Διαγωνισμό και θα πληρούν τους Όρους Συμμετοχής, η Οργανωτική Επιτροπή θα επιλέξει, κατά την απόλυτη κρίση της, τα 5 καλύτερα έργα, τα οποία θα αναρτηθούν στον ιστότοπο του 9ουΦεστιβάλ. Το 1ο σε βαθμολογία θα συμπεριληφθεί στην επίσημη πανελλήνια αφίσα του 9ου Φεστιβάλ.
 • Η κρίση της Οργανωτικής Επιτροπής δεν επιδέχεται αμφισβήτηση, είναι οριστική, και θα ανακοινωθούν δημόσια στο διαδίκτυο μόνο οι 5 πρώτοι νικητές (οι οποίοι θα ενημερωθούν και ηλεκτρονικά από την Επιτροπή).
 • Πάνω στην αφίσα του 9ου Μαθητικού Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας θα αναγραφεί μόνο το όνομα του Σχολείου που σχεδίασε το δημιουργικό, ενώ στον ιστότοπο του Φεστιβάλ θα αναγραφούν αναλυτικά όλα τα ονόματα των μαθητών και των εκπαιδευτικών.
 • Στα 5 πρώτα Σχολεία που θα διακριθούν θα απονεμηθούν τιμητικά διπλώματα (Ένα τιμητικό δίπλωμα για το Σχολείο και αντίστοιχα ονομαστικά διπλώματα σε όλους τους μαθητές και στους εκπαιδευτικούς που συμμετείχαν στο έργο) και τα οποία θα αποσταλούν ταχυδρομικά στα Σχολεία.
Με την υποβολή ενός έργου στον Διαγωνισμό, οι συμμετέχοντες:
 • Αποδέχονται ότι το έργο τους θα τεθεί υπό την κρίση της Οργανωτικής Επιτροπής του Φεστιβάλ για αξιολόγηση.
 • Εκχωρούν στην Οργανωτική Επιτροπή, στην περίπτωση που ανακηρυχθούν ανάμεσα στους 5 νικητές του Διαγωνισμού, το δικαίωμα για δημοσίευση του έργου στο ιστότοπο του Φεστιβάλ, στα ΜΜΕ ή οπουδήποτε αλλού για την προβολή του Φεστιβάλ. Ο 1ος νικητής επιτρέπει τη χρήση του έργου στην Αφίσα του Φεστιβάλ και οπουδήποτε αλλού κριθεί αναγκαίο για τους σκοπούς του Φεστιβάλ, χωρίς ουδεμία απαίτηση.
 • Οποιαδήποτε συμμετοχή δεν είναι σύμφωνη με όλους ανεξαιρέτως τους Όρους Συμμετοχής δεν θα θεωρείται έγκυρη και θα αποκλείεται αυτόματα από τον Διαγωνισμό χωρίς ειδοποίηση του διαγωνιζόμενου.
 • Η Οργανωτική Επιτροπή διατηρεί το δικαίωμα να μεταβάλει τις ημερομηνίες, ή να ματαιώσει οποτεδήποτε τον Διαγωνισμό.
 • Η συμμετοχή στον Διαγωνισμό προϋποθέτει και συνεπάγεται την πλήρη και ανεπιφύλακτη αποδοχή του συνόλου των παραπάνω όρων.

Αφίσες Παλαιότερων Διαγωνισμών

Υποστηρικτες

Πανελλήνια Ένωση Καθηγητών Πληροφορικής
Ένωση Πληροφορικών Ελλάδας
Ελληνική Εταιρία Επιστημόνων και Επαγγελματιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών
Ελληνική Επιστημονική Ένωση Τεχνολογιών Πληροφορίας & Επικοινωνιών στην Εκπαίδευση
ΕΡΤ3

Όλο το περιεχόμενο του ιστοτόπου διατίθεται ελεύθερα υπό άδεια Creative Commons BY-NC-SA 4.0 Διεθνές (Αναφορά δημιουργού - Μη εμπορική χρήση - Παρόμοια διανομή)